Mit hoz 2024? A jövő év várható webdesign trendjei


közzétéve: 2023. november 13. 09:35
olvasási idő: ~ 5 perc

Mit hoz 2024? A jövő év várható webdesign trendjei

Mint mindenki, mindenhol, a webdesign világában is mindig az újabb és újabb trendekre figyelünk, próbálunk előre gondolkozni, különösen, ha a következő év közeleg. Én is elkezdtem ezt a felkészülést, a mai cikkemben összefoglalom, hogy miket találtam. Lássuk tehát, mik lesznek a trendek, amelyek valószínűleg dominálni fognak az iparágban 2024-ben, és hatással lesznek a szakemberek munkájára.

  1. Felhasználói élmény (UX) központú design: Az UX fókuszú tervezés továbbra is meghatározó szerepet játszik a webdesign terén. Az elkövetkező évben várhatóan még inkább előtérbe kerül, ahogy a tervezők az interaktív élmények létrehozására összpontosítanak. A látogatókkal való kapcsolat kialakítása és a weboldal használhatóságának optimalizálása érdekében az UX tervezés a tervezési folyamat kulcsfontosságú részévé válik. Ez igazából állandó trend, ahogy több a tartalom, ez a legfontosabb eszközünk, hogy a látogatót segítsük a navigálásban, a befogadásban, magyarul, hogy célt érjen.

  2. Y2K Hatások: Na ezen meglepődtem. A nosztalgia erőteljes visszatérését jósolják a designokban. A 90-es évek végének és a 2000-es évek elejének stíluselemei, az úgynevezett Y2K hatások, dominálni fognak a webdesign területén, hozzájárulva a kreatív megjelenéshez. A túlzott szöveg, a neon színek és a mátrix-stílusú szövegek visszahozása egyedi vizuális élményeket teremt. Na ez most nekem egy szívemhez közel álló terület, ekkortájt kezdtem el a weboldalkészítéssel foglalkozni, úgyhogy kihívás elfogadva, alig várom, hogy megmutathassam, mit tudok a mai eszköztárammal alkotni az Y2K-kor stílusjegyeinek beemelésével.

  3. Élénk színátmenetek: Az Instagramtól visszakaptuk a gradiens designokat, és ez a trend jövőre tovább folytatódik. A gradiensek élénk színei vizuális vonzerőt adhatnak a weboldalaknak, logóknak és képeknek. A vibráló átmenetek és a színátmenetek alkalmazása kiemelheti az üzeneteket, serkentheti a cselekvéseket és ösztönözheti a látogatókat a görgetésre. Ez nehéz feladat, jól kell bánni a színekkel, de cserébe gyönyörű dolgokat tudunk letenni az asztalra, pontosabban a képernyőkre.

  4. Kinetikus vagy dinamikus tipográfia: Ez egy kicsit új, már megjelent, de még nem annyira elterjedt eszköz. Az elkövetkező évben várhatóan egyre elterjedtebb lesz a kinetikus vagy mozgó szöveg alkalmazása. Ez az animációs technika lehetővé teszi, hogy az írott tartalmunk mozgásban legyen, felkeltve a néző figyelmét. A dinamikus tipográfia kiválóan alkalmazható a weboldalak címeknél vagy alcímeknél, megragadva ezzel az olvasó tekintetét, kattintásra ösztönözve őt.

  5. Interaktív történetmesélés: Ez is egyre érezhetőbb volt már az elmúlt években, és folytatódik a trend: Az interaktív elemek, mint a játékosítás, a videók és az immerzív 3D vizuálok, egyedülálló élményt teremthetnek a látogatók számára. Ez a trend lehetővé teszi a weboldalaknak, hogy egyedülálló brand-identitást és hangot hozzanak létre a versenyfutásban. Ez nagyon nehéz feladat, de nekünk, akiknek az a célunk, hogy elkötelezzük a látogatót, maradásra, cselekvésre ösztönözzük, ez a végső eszköz, szinte mindig működik, csak jól kell kitalálni.

  6. Nagy vagy túlméretezett szöveg: Ez valójában nem új, ezt évek óta tapasztalhatjuk. Az ultra-minimalista megjelenés iránt érdeklődők számára a nagy vagy túlméretezett szöveg remek választás lehet. A vastag és félkövér fejléceken túl, nagy betűtípusokkal hangsúlyozzuk a szolgáltatásokat, a legjobban eladó termékeket vagy az elérhetőségi információkat. Az egyszerű talpatlan betűstílusok a weboldal tisztaságát fokozhatják, ez egyszerű, és mindig hat, egy kis odafigyelés a tipográfiára, és máris kész az megnyerő első benyomás.

  7. "Glassmorphism" a kezdőoldalon: Az első benyomás rendkívül fontos a weboldalon. A "Glassmorphism" stílusban az átlátszósággal játszunk, mintha egy üveglapra írnánk a kezdőoldalon. Ez nagyon ütősen tudja a nyitóüzenetet vagy a terméket megmutatni, lenyűgözni a látogatókat, ösztönözve a további görgetésre és részletesebb információk megtekintésére.

  8. Kézzel rajzolt illusztrációk: A kézzel rajzolt illusztrációkra való igény várhatóan tovább fog növekedni 2024-ben. Az illusztrációkat a Mailchimp tette népszerűvé, mostanra széles körben láthatók olyan weboldalakon, amelyek érdekes és egyedi képi tartalmat kínálnak. Az egyszerű tervezésű, de figyelemfelkeltő kézzel rajzolt illusztrációk alkalmasak történetek elmesélésére, üzleti problémák megoldásának bemutatására vagy különböző szolgáltatások kiemelésére. Ehhez érdemes lehet bevonnunk egy grafikust (a kézzel rajzolás nekem is a gyengeségem), de vannak remek digitális rajzolási technikák, illetve számos kész grafikát vehetünk különböző online forrásokból másodpercek alatt. Szóval nem kell ettől megijedni, remek eszköz, tanuljuk, használjuk bátran!

  9. Letisztult, jól észrevehető határolók: A webdesign trendek között kiemelkedő szerepet kapnak a világos és jól látható elválasztók. A struktúra tisztázása érdekében széles körben alkalmazzák majd a nagy képek és termékfotók körül látható, tiszta határokat. Az egyszerűség és az átláthatóság iránti igény a jövő évben egyértelműen láthatóvá válik, és a határok alkalmazása minimalista megjelenést kölcsönöz a weboldalaknak. Ez igazából szépen cseng össze az 1-es ponttal, ez a felhasználóbarátság egyik záloga.

  10. Animált tartalmak (motion effects) a főoldalon: A főoldalon alkalmazott mozgási hatások már most is jelentős hatást gyakorolnak az iparágra. 2024-ben várhatóan továbbra is népszerűek lesznek, és egyre több weboldalon jelennek majd meg. A főoldalon alkalmazott mozgási hatások különböző típusokban jelenhetnek meg, mint például görgetésvezérelt animációk (parallax), hover animációk, betöltési animációk vagy mozgó elemek. Fontos azonban ügyelni arra, hogy a mozgás ne befolyásolja negatívan az oldal sebességét vagy a mobil eszközökön történő megjelenést, illetve ne keltsen visszatetszést az olvasóban. A főoldalon alkalmazott animációk segíthetnek bemutatni az előző munkákat egy portfólióban vagy inspiráló vizuális történetekkel felkelthetik a látogatók érdeklődését.

Összefoglaló

Igazából eddig is nagyon vártam a 2024-et, de most kicsit még jobban, felkészülve várom, izgalmas lesz, és biztos vagyok benne, hogy gyönyörű dolgokat fogunk alkotni, hadd zárjam most is a szokásos gondolattal, ha felkeltettem az érdeklődését, de bizonytalan, hogy hogyan is kezdjen hozzá, forduljon hozzám bizalommal!

Hosszas keresgélés után a cikkem alapját a ZD Blog írása nyújtotta.

érdekel!
Keresés
Hogy ki vagyok?

Hohol Róbert...engedje meg, hogy bemutatkozzam. Hohol Róbert vagyok, arculattervezéssel, webdesignnal, grafikával foglalkozom egy kis keresőoptimalizálással fűszerezve.

Munkáim során törekszem a tökéletes funkcionalitásra és a kreativitásra, hogy ügyfeleim igényeit a lehető legjobban kielégítsem.

Hiszek abban, hogy a modern technológiák használatával a vállalkozások jobb eredményeket érhetnek el, és ezáltal még sikeresebbek lehetnek. Az általam kínált szolgáltatások az Ön vállalkozásának is segíthetnek ebben az növekedésben. Nézze meg portfóliómat a munkáimról és lépjen velem kapcsolatba most.

Kérjen még ma ajánlatot a feladatra, garantálom, hogy elégedett lesz a végeredménnyel.

portfólióm
Tekintse meg a portfóliómat, és találja meg az inspirációt saját projektjeihez. Ha szeretne egyedi, stílusos és hatékony weboldalt, akkor keressen fel, és dolgozzunk együtt, hogy elérjük ezt a célt!
A Magyar Humángenetikai és Genomikai Társaság XIV. Kongresszusa 13th Balaton Symposium
Fehérgalléros villanyszerelő
bpklimas.hu - Bölcs Pál klímaszerelő oldala
Dr. Ostorházy László, korróziós szakértő oldala 15th World Processing Tomato Congress and 17th International Symposium on Processing Tomato
LESZ 2023 LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPI SZAKMAI KONFERENCIA Budapesti Műszaki Egyetem, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
Gems Engineering Kft. International Symposium on Pharma Industry: Changing Scenario (PICS 2023 Symposium)